Hodowla owadów na pokarm – co może pójść nie tak?

Czy hodowla owadów może być alternatywą? Jak zadać o dobrostan insektów, jak zapewnić im jakiekolwiek dobre warunki w hodowli przemysłowej?

Ile warte dla człowieka jest czyjeś życie, można chyba założyć, że dla człowieka na pierwszym miejscu jest drugi człowiek, potem nasze zwierzęta domowe typu kot czy pies, dalej możemy sympatyzować z koniem albo krową, ale niekoniecznie już ze świniami, a na pewno nie z kurczakami czy rybami. Gdzie w tym wszystkim jest miejsce dla owadów czy ośmiornic?

Hodowla przemysłowa zwierząt to marnotrawstwo

Czy taka sympatia tylko do wybranych zwierząt usprawiedliwia nasze znieczulenie dla zwierząt brzydkich i tych, których tak naprawdę się trochę boimy, być może dlatego, że tak mało o nich wiemy?

Posłuchaj podcastu

Dziś krzywdzimy taką ilość zwierząt, że liczby stają się dla nas abstrakcyjne, przez co problem jakby znika, bo jest ciężki do zobrazowania, a jednak, za naszymi zamkniętymi oczami, nadal to wszystko się dzieje.

Każdego roku ponad 56 miliardów zwierząt hodowlanych jest zabijanych na pokarm dla ludzi, co nie obejmuje nawet ogromnej części zwierząt wyławianych z oceanów.

Hodowla zwierząt jest nieefektywna już dziś, trzeba karmić zwierzęta roślinami, aby uzyskać kalorie dla ludzi.

Jednym z przykładów jest to, że potrzeba dziewięciu kalorii roślinnych, aby wyprodukować jedną kalorię z kurczaka. Jest to ogromna ilość marnotrawstwa żywności, myśląc o wykarmieniu 7,8 miliarda ludzi na świecie, powinniśmy zacząć myśleć efektywniej.

Po co karmić człowieka żywym, oddychającym zwierzęciem, które musi rosnąć i żyć, zanim je zje? Po prostu weźmy te kalorie bezpośrednio z roślin i dajmy je ludziom.

Super – bakterie pokonają człowieka

Podajemy antybiotyki zwierzętom hodowlanym, aby zapobiec ich chorobom lub utrzymać ich wzrost. Ponad 80% antybiotyków jest podawanych zwierzętom hodowlanym.

Co może skutkować ogromnym kryzysem zdrowotnym, niedługo będziemy mieli super wirusy i bakterie, które będą miały wpływ na ludzi, a my nie będziemy w stanie ich wyleczyć, ponieważ antybiotyki nie będą działać.

Degradacja środowiska

ONZ stwierdziła, że hodowla zwierząt przyczynia się do niektórych z najbardziej palących problemów środowiskowych na świecie:

  • w tym wylesiania,
  • utraty różnorodności biologicznej,
  • oraz zanieczyszczenia wody i powietrza. *

Owady jako alternatywa białka?

Aby zapobiec niektórym z tych problemów, wielu producentów sięga po nowe źródła białka i nowe rozwiązania, jak czyste mięso, czy hodowla przemysłowa owadów.

hodowla owadów

Dziś niewiele wiemy jeszcze na temat odczuwania owadów, ale co jeżeli wiemy za mało i skazujemy świadomie miliardy insektów na cierpienie?

  • Obecnie w gospodarstwach rolnych hoduje się od 1 biliona do 1,2 biliona owadów rocznie na żywność i paszę dla zwierząt.
  • Kraje, które hodują najwięcej owadów na świecie, to Tajlandia, Francja, RPA, Chiny, Kanada i Stany Zjednoczone.
  • Branża ta szybko się rozwija – zainwestowano miliony dolarów w przedsiębiorstwa rozpoczynające działalność, które pracują nad jej uprzemysłowieniem, zwłaszcza w celu produkcji owadów stanowiących alternatywę dla pasz i mączki rybnej.

Zauważmy, że szacunki te obejmują jedynie owady, których ciała są spożywane w całości lub w formie sproszkowanej do produkcji żywności i paszy dla zwierząt. Nie obejmują one owadów hodowanych na potrzeby wytwarzanego przez nie produktu spożywczego (takiego jak pszczoły miodne) ani owadów, które posiadają dodatek do żywności wyprodukowany z drugorzędną pochodną ich ciała (taką jak koszenila).

hodowla owadów

Badania te nie obejmują również dzikich owadów zbieranych do celów spożywczych lub paszowych. Wreszcie, badania te nie obejmują annelidów hodowanych na przynętę rybacką.

Dobrostan owadów?

Przez to, że nie do końca wiemy, co i jak odczuwają owady, mówienie o dobrostanie jest strzelaniem na ślepo. Nie do końca bowiem wiadomo jak najlepiej poprawić życie owadów hodowanych przemysłowo. Możemy tu mówić o szkoleniach dotyczących najlepszych praktyk, ale powinniśmy się też zastanowić nad sposobami ich uboju.

Owady hoduje się obecnie dla trzech grup konsumentów – ludzi, zwierząt towarzyszących i zwierząt hodowlanych.

Chociaż konsumpcja owadów jest stosunkowo nowym zjawiskiem w USA i Europie, ponad dwa miliardy ludzi tygodniowo spożywa owady na całym świecie (Van Huis i in. 2013), a ich spożycie od dawna stanowi główną część kultury ludzkiej.**

Niektórzy entomolodzy twierdzą, że owady w niewoli nie są szczególnie tolerancyjne na „nieoptymalne warunki”, co oznacza, że jeśli przeżyją, mogą się rozwijać.

Przyczyny śmierci owadów

Niektórzy entomolodzy twierdzą, że owady mogą mieć tendencję do masowej śmierci w niewoli, gdy warunki nieco się zmieniają (Boppré & Vane-Wright 2019). Dlatego skupmy się na wstępnych przyczynach śmierci i metodach uboju, które przedstawię poniżej.

  • Śmierć związana z wodą Na farmach często dochodzi do śmierci z powodu utonięcia owadów w zbiornikach wodnych lub poprzez spożycie przez owady nieoczyszczonej wody.
  • Kanibalizm występuje na wielu rodzajach ferm. Insekty często poszukują chityny lub egzoszkieletu, jeżeli im zabraknie tego składnika, owady zaczną się wzajemnie zjadać. Ponadto, świerszcze zjadają się nawzajem, z powodu ich dużego zagęszczenia na fermie.
  • Zanieczyszczenie żywności – owady często karmi się odpadkami warzyw lub paszą dla kurczaków, trzymana w środowisku o wysokiej wilgotności żywność często staje się mętna, lub zawilgocona, co może prowadzić także do śmierci.
  • Choroba – insekty często umierają z powodu infekcji wirusowych lub pasożytów takich jak roztocza. Często całe pokolenia owadów umierają jednocześnie, zresztą wiemy, jak ciężko pomóc pszczołom w walce z pasożytami.
  • Metody zabijania – najczęstsze metody uboju to, mrożenie i rozdrabnianie owadów, ale także śmierć przez ugotowanie lub uduszenie w piecach. Na podstawie raportu FAO z 2013 roku stwierdza się, że najbardziej humanitarną śmiercią jest zamrażanie lub rozdrabianie owadów.

Jakie mamy dziś przepisy odnośnie hodowli owadów?

W Unii Europejskiej po epidemii choroby wściekłych krów zakazano stosowania białek zwierzęcych jako paszy dla zwierząt. Wyjątkiem są całe owady. Jednak od 2017 roku, zatwierdzono białka 7 gatunków owadów, dla hodowanych zwierząt wodnych.

Obecnie politycy rozważają zmianę przepisów, aby umożliwić karmienie drobiu wieprzowiną i owadami.

Czego jeszcze nie wiemy a powinniśmy zbadać?

Niewiele wiadomo na temat odczuwania i dobrostanu owadów. Ponieważ reakcja na pewne bodźce może być bardzo różna w zależności od gatunku.

Jednym z obszarów dalszych badań jest określenie, jakie rodzaje bodźców powszechnie występujących na farmach owadów są najbardziej bolesne.

Hodowla owadów na pokarm – co może pójść nie tak?

Obecne zapotrzebowanie na białko z owadów jest większe niż produkcja, owady często zbieramy z naturalnego środowiska, co może zakończyć się w przyszłości istnieniem owadów zmodyfikowanych (jak dzisiejsze kurczaki) i wymarciem dzikiego gatunku.

No i na koniec, w Stanach Zjednoczonych gdzie hodowane są masowo, insekty mamy do czynienia też z huraganami co jeżeli owady w wyniku tego uciekną? Jaki to będzie miało wpływ na środowisko, czy ktoś je potem będzie wyłapywał i masowo zabijał?

Tych zmartwień może być jeszcze wiele, głównie z tego powodu, że tak mało jeszcze o owadach wiemy i to jest właściwe coś, czego jesteśmy pewni, dlaczego zatem już podjęliśmy działania, które mogą być okropne w skutkach?

Podziel się wpisem ze znajomymi, udostępnij na Facebooku, a jeżeli podoba Ci się to, co robię, zostań moim patronem: https://patronite.pl/hodowlaslow


Polecam poniżej świetne wykłady na temat etycznych rozważań związanych z hodowlą przemysłową owadów, ale także na temat przyszłości naszego jedzenia.

* https://forum.effectivealtruism.org/posts/HPQJu5C5o583rMZ78/what-role-might-insects-play-as-part-of-the-future-of-food

Tekst, na którym oparłam ten wpis: **https://forum.effectivealtruism.org/posts/ruFmR5oBgqLgTcp2b/insects-raised-for-food-and-feed-global-scale-practices-and?fbclid=IwAR1QWbNbPLldh4r4nYgG-hnvXNMNzqYJj3X7ppfMci9vlKrgrdkQzud4nQs

Jeden z wielu tekstów na temat odczuć owadów: https://reducing-suffering.org/the-importance-of-insect-suffering/

Photo by James Wainscoat, Mael BALLAND

Agnieszka
Agnieszka

W wolnych chwilach rozmyślam jak zmienić świat na lepszy, poszukując magii człowieczeństwa. Uwielbiam czytać książki i prowadzić działania na rzecz zwierząt. Nie potrafię zupełnie pisać o sobie, wolę o innych.

Artykuły: 272

2 komentarze

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.